31 October 2006

Dengeli düşünme


Vücut sürekli benzer şeyleri yediğinde dengesiz beslenmiş olur. Beslenmez sadece şişer , yanıltıcı bir doyum yaşar.

Siz de çevrenizden şöyle bir tavsiye almışsınızdır ; bir şeyde çok iyi ol . İyi ama ikinci bir konuda iyi olmadan bu sağlanabilir mi ? Mülakatlarda size iş dışındaki uğraşlarınızı ya da hobilerinizi sorarlar .Bunun nedeni beyninizi ne kadar dengeli beslediğinizi öğrenmek istemeleridir.

Yaptığınız iş de sizi bir anlamda sınırlar. Benzer tecrübeleri yaşar , benzer şeyleri konuşur benzer bilgi kırıntılarına mağzur kalırsınız. Beynin bu dengesiz beslenişi ve yarattığı şişkinlik düşünmenizi , farklı açıları yakalamanızı önler. Gittikçe bir tekrara düşersiniz , beyin bir problemle karşılaştığında düşünmek yerine yaşadığınız benzer örnekleri hatırlamaya çalışır ve tekrarlar.

TwitterTakip

30 October 2006

Turkuaz ; son bilgi teknolojisiyle işlenmiş parti


Ali Müfit Gürtuna yeni bir parti kuruyor ve gazetelere verdiği “ gelin partinin adını siz koyun “ reklamıyla halka sesleniyor.

Ali Saydam ise “ madem liderliğe soyunuyorsun, lider halka danışmaz “ şeklindeki yorumuyla bu yaklaşımın oy toplayamayacağını iddia ediyor.

Elbette liderlik bu tür bir otoriterliği gerektirir . Bu bildiğimiz , kitaplardan öğrendiğimiz teorik ve genel bir doğru ancak her doğru sokağa düştüğünde boyut değiştirir. Her doğru koşullar değiştiğinde , beklenti farklılaştığında aynı olumlu sonucu vermeyebilir.

Öncelikle bilinen “ liderin hikmetinden sual olunmaz “ doğrusuna göre eleştirmeden önce halkın bilinçaltını , duygularını incelemek gerekir. Örneğin şu anki partilerin çoğu lider partisidir ve “lider partisi “ söylemi o kadar yayılmıştır ki olduğundan fazla bir tepki halihazırda vardır. Bir pazarlamacı bu tepkiyi ciddiye alıp doğrusunu buna göre uyarlamalıdır.

Daha önce, Sadettin Tantan halkın güvenini kazanmış oldukça otoriter , taviz vermez ve doğruyu bilir görüntüsüne rağmen başarılı bir sonuç elde edememişti. Yaşar Nuri Öztürk her konuya hakim tavrıyla yine başarıya ulaşamayan liderlerden. Acaba bu model bizim pazarımızda artık işlemiyor olabilir mi ? Tüketici böyle bir model için doyum noktasına ulaşmış , bu doyum noktasında doğru olan şey başarısız sonuç veriyor olabilir mi?

Tahminen, Gürtuna ve ekibi zaten partileri için bir isim bulmuşlardır , rastgele bir isimi partilerine vereceklerini hiç zannetmiyorum. Maksat womm, kulaktan kulağa pazarlama ortamı yaratabilmek ve bu şekilde bu yeni oluşumdan bahsettirip reklamını yaptırabilmek. Şu an dahi gazete köşelerinden bloglara, arkadaş sohbetlerine kadar bir gündemde olma ,dikkati çekme ortamı yaratabildikleri söylenebilir.

“ Halkın partiyiz “ söyleminin bir adım ötesine geçmeyi ve daha inandırıcı olmayı hedefleyen ufak pazarlama stratejisi gibi geliyor bana.

Gürtuna bence sahaya iyi bir çıkış yaptı ama soft ve pasif kişilik özellikleriyle bu maçı bu şekilde devam ettirebilmesi çok zor.

TwitterTakip

29 October 2006

Değişim çağında yeni olanın yaşama süreci


Teknolojik gelişmeler giderek süratlenirken, eski için hatta varolan için de sürekli bir risk durumu yaratıyor. Yeni olan her şey değişimden beslenirken, değişim aynı zamanda öldürücü olabiliyor. Para artık gücünü korumak için yastık altından , banka kasalarından çıkıp yaratıcılığın ve yeniliğin peşine düşüyor. Bu geçicilik çağında durağanlık sermaye için bile bir tehlikedir. Hiç tanımadığınız , odasına kapanmış , bilgisayar başındaki asosyal bir kişilik dahi yıllara dayanan firmanız için bir tehlike olabiliyor. Artık rakibinizi tanımanız mümkün değil , bugünün rakipleri kimliksizler arasından dahi çıkabiliyor. Kontrol edip takip edebileceğiniz 11 oyuncuyla oynanmıyor bugünün maçı , tribünlerden her an daha iyi bir oyuncu çıkabilir. Büyüklüğünüz sizi bir buzdağına götürüyor ve gücünüz dönüş yapmanızı değil daha hızlı çarparak batmanızı sağlayacak.
Kapitalizmin demokrasisi bir anomi , kuralsızlık halidir.

Eskiden ancak cebinizdeki para kadar düşünürdünüz , şimdi iyi bir projeniz varsa bankadaki para kadar düşünebilirsiniz

TwitterTakip

28 October 2006

Her doğru satıcı hikayesi mutlu sonu vermez


Satıcının işi müşterinin çekincelerini analiz edip bunları gidermek ve diğer rakip firmadan daha iyi olduğuna ikna etmektir.Çoğu satıcı ürün ve müşteri kısmına gereğinden fazla fokuslanarak rakip firmanın yapabileceği hareketleri göz ardı eder. Ve dolayısıyla çoğu acemi satıcı uyanık müşterilere danışmanlık yaparak , rakip firmayla pazarlıkta müşterinin elini kuvvetlendirecek bir denge olma ötesine geçemez.

Markanızın ismini diğerlerinden daha fazla bağırmak değil, müşterinize ulaşan sesin arkasını doldurmaktır akılda kalan. Müşteri duymak istemediği gereksiz ayrıntılar için kulaklarını kapatır , duymazdan gelir. Bunu gözlerini başka noktalara kaydırmasından, konuyu değiştirmek istemesinden vs. anlarsınız. Müşterinin duyduğu şey müşterinin ihtiyacı olan şeydir. Neyi duyduğuna dikkat ederseniz ne almak istediğini anlarsınız.

Pazarlamacılar genelde müşteriyi cezp etmeye çalışır , söz verir ve vaatte bulunur.Pazarlamak süslemek demektir , gerçeğin hoşa giden yönünü vurgulamak , abartmak … Ama burada işini iyi yapsa dahi yukarıdaki ayrıntıları kaçıran satıcının atladığı eksik bir nokta var gibi

İyi bir üründü ,

Satıcı satmak için her şeyi eksiksiz yaptı ,

Pazarlamacısı pazarlamak için bütün öğrendiği şeyleri eksiksiz uyguladı ,

Herkes işini iyi yapıyordu ama ;

Yazık oldu ,

TwitterTakip

25 October 2006

SATICI KİMLİĞİ ve YARATTIĞI MESAFE


Seni sevdiğim için arkadaşım değilsin , arkadaşım olduğun için seni seviyorum ... Arkadaşlık ilişkisindeki oluşan bağın formülüdür bu. Bir insanı arkadaşınız olduğu , ortak bir zamanı paylaştığınız , beraber tebessüm ettiğiniz ve üzüldüğünüz için seversiniz. Sevgi aynı yolda ilerledikçe mayalanan bir duygudur. Sevgi yoktur , sevgi oluşur.

Bu ilişkiyi satıcı müşteri ilişkileri açısından hiç düşündünüz mü ?

İnsan da müşteri de toplumlara benzer. Tanımadığından ürker , bildiğine bağlanır. Ürün odaklı bir ilişkide satıcı olmanın ötesinde müşteriye yaklaşamazsınız. Müşteri için kapıdan giren her satıcı sadece bir satıcıdır , ürününü anlatıp giden de. Kapıdan çıktığınız anda ürünü anlatan bir reklam panosu ya da bir reklam kuşağı gibi müşteri hafızasındaki görüntünüz kapanır.
Müşteri aradaki menfaat ilişkisinden dolayı genellikle negatif bir bakışla satıcıyı, satıcı kimliğinin ötesindeki sizi göremez , müşterinizin size dokunmasına , tanımasına izin verin.
İlişkinin içine zaman girdikçe insanlar daha hoşgörülü olur . İlk karşılaştığınız andaki yaptığınız hatalar bir hata olarak dururken , belirli bir süre sonra hata bir espiri malzemesi , sempatik bir hareket olarak algılanır.

TwitterTakip

24 October 2006

LİDERLİK VE KOŞULLARA BAĞLI GELİŞİMİ


Liderleri yaratan koşullar mıdır , yoksa liderler koşullara rağmen mi lider olur ?

Yöneticiler düzen insanıdır ve ancak düzeni devam ettirebilme öngörüleri vardır . Ötesi bir yetenek yöneticileri başarıya değil başarısızlığa götürürdü zaten . Uyum , sabır , esneklik gibi özellikler kişiliğin güçsüz yönlerinden beslenir ve bu zayıflık da sınırları korumada gereklidir. Liderlerin ise normal koşullar içinde başarılı olabildiklerini görmedim. İyi lider kötü bir yöneticidir. Sınırların ötesini görebildikleri için varolan sınırları korumada daha zayıftır.

Churchill 1. Dünya savaşı sırasında görevinden alınacak kadar beceriksiz bir adamdı , parlemanto seçimlerini 3 defa kaybetti , Ailesinden kalan mirası batırdı ve sonunda büyük bir lider oldu. Churchilli lider yapan Churchill değil Hitlerdir.Yöneticilerin başarılı olamayacağı sınır ötesi bir durumu yaratan Hitler. Gandhi hiçbir liderlik emaresi olmayan kendi halinde , şair ruhlu , şu an yanınızda olsa belki de arkadaş grubunuzun içine almayacağınız derecede ruhsuz bir adamdı. Gandhiyi Gandhi yapan fütursuz baskı ve zulümdür , bu zulmün toplumu sınırlar dışında bir noktaya taşımasıdır.

Liderliği öğrenmek için, seminerlerde kışkırtıcı cümlelerle alkış toplayan Tom Peters ya da Peter Drucker’i değil , Freudu , Skinneri ve Maslovu incelemeliyiz belki de .

Liderlerin ortak özellikleri hayatın onlara kötü kağıtlar dağıtması ve herkes oyununu oynarken bu insanların içinde biriktirdikleri oyunu yeniden kurma hırsıdır. Liderlerin hepsinde ortak zekadan farklı olarak köprüyü aramak yerine suyu geçme yönelimi vardır.

TwitterTakip

22 October 2006

Kronik işsizlik ve toplumsal refleks


1987 Amerikan borsasının çöküşü , 1990 lardaki resesyon , körfez savaşı sırasındaki savaş ve ölüm durumu ve nihayet 11 Eylül saldırıları Amerikada millet bilincini oluşturan dönemeçlerdir. Bu kriz ortamları bireyin yaşam çizgisinin pek de öyle rasyonel bir çizgide olmadığını , tamamen kontrol edilemediğini gösterdi ve belki de ilk defa bu kültürde altta kalana el uzatıldı. Ben kimim ve bu yarışta neredeyim sorusu, bir kimlik sorgulamasına dönüşerek biz bilincinin kökleri atıldı.

Gelişmiş ülkelerde krizler toplumların frene basmasına neden olurken, gelişmemiş ülkelerdeki kriz ortamı farklı dinamikleri tetikler. Ülkemizde ne zaman bir kriz yaşansa toplumun daha muhafazakar ve milliyetçi bir yöne doğru kaydığını görürsünüz. Kriz yeni bir sorgulamaya yol açmaz, varolan tanımların daha da derinleşip , efsanevi bir hal almasına yol açar. Gelişmemiş ülkedeki yetkin olmayan insan kaynaklarının bilinmeyene karşı verdiği içe kapanma tepkisidir bu.

Uzun süredir ülke gündeminde işsizliğin kronik bir hal aldığı , devamlı bir kriz halinin olduğu söyleniyor. Firmalar ise nitelikli , üretebilen insan bulamamaktan şikayetçi. İnsan kaynakları doğru yönetilmemiş bir toplumun bu işsizliğe karşı suçlayıcı , içe kapanmacı ve kaderci tavrı ise durumu daha kronik bir hale sokup enflasyondan sonra yeni bir işsizlik canavarı yaratıyor. İşsizlik ve çalışmamak meşrulaşıyor , yeni bir arayışın ve kendini yeniden tanımlayıp geliştirmenin önü tıkanıyor.

Bu kriz kimileri için iş hayatındaki süreçleri daha hızlı tecrübe edip olgunlaşabileceği bir fırsat iken , kimileri için daha alt kültürde kaderci bir dünya olacaktır

TwitterTakip

Mikrokredi uygulaması ve sosyolojik bir vaka olarak fakirlik


İnsanlar muhtaçlara para verir çünki parayı veren iyiliğe muhtaçtır, diyordu bir yazar. Dilenciliğin sosyolojik bir araştırması yapılsa en fazla sınıf farklılığının olduğu ülkelerde daha yaygın olduğu görülür. Üretimsizliğin olduğu gelişmemiş ülkelerde zenginlik de üretmeden sağlanmıştır ve fakir üretemeyen değil kadersiz olarak görülür . Yardım etmek meşru ve etik bir davranış halini alır ve beslenir. Beslenen fakir değil fakirlik halidir.

Kişiye harcama desteği vermekten ziyade üretme desteği vermeden fakirlik musluğu akmaya devam eder. Kamyondan yardım paketleri fırlatmak yerine bireyi üretim sisteminin içine dahil edebilecek bir fırsat sunmak iktisadi bir çözümdür. Bu mikrokredi uygulamasından dolayı iktisat profesorü olan Yunus yıl Nobel ödülüne layık görüldü.Tebrikler…

TwitterTakip

21 October 2006

Sanal Dünyanın iktidar mücadelesi


İnsanlar yaşadıkları bir mutlu anı tekrar takrar anlatmaya meğillidirler. Bu mutluluğu tekrar yaşamanın ve hissetmenin başka bir yoludur. Diğer insanda yaşattığınız imrenme duygusu size bu mutluluğu tekrar hissettirir.

Kendini var hissetmenin , mutluluğu paylaşmanın ve merakın youtube ye kazandırdığı değer tam 1,65 milyar dolar. Ufak bir mutluluk anının , şekil değiştirip sanal ortama taşınması , yarattığı etki ve tanınırlık ile ulaştığı değer 1,65 milyar $. Şu an çalıştığım firmada neredeyse 3000 çalışanla bu rakamın yalnızca yarısını zor yakalıyoruz. Vehbi koç’un , Sabri Ülkerin bir bakkalla başlayıp devam eden öyküsünü , hafızamızda yer alan başarılı olmak için çalışmak , yıllara dayanan sabır gibi formülleri bozan bir değişim. Bir yaratıcılık kapitalizmi…

Google niçin youtube portalını satın aldı ? Bana göre , bu gibi hizmetlerin değerini belirleyen şey hit olma durumudur . Google bir arama motorunun ötesinde bilgiyi belirli bir sıraya koyup önünüze sunan bir sanal alem muhtarı. Her an yaşanan seçim ortamında ikinci aday olma riskine ödediği bedeldir 1,65 milyar $

TwitterTakip

Otomatik müşteri sadakat uygulamaları ve müşteri tepkisi


Türk filmlerinde sık sık tekrarlanan bir replik vardır :

Kadir : Seni seviyorum Nalan ?
Nalan : Bunu daha önce kaç kıza söyledin, alçak ?

Dün bir firmadan sms geldi .

Bayramınızı en içtem dileklerimizle kutluyoruz , bayram süresince yapacağınız alışverişlerde size özel hediyeler için çay içmeye bekliyoruz .
Müşteri : bunu daha önce kaç müşteriye söyledin , alçak ?

Müşteri inanmadığı , samimiyetsiz bir mesaja olumsuz tepki veriyor. Özel bir anlam bulamadığı mesaj, müşteri için gürültü haline gelebiliyor. Kurduğunuz bu anlamsız iletişimle müşteriyi sıkıyor ve müşteri sizden kurtulmak isteyebiliyor. Dün gittiğim Kiğili mağazasında kasiyerin ısrarına rağmen müşteri ne cep telefonunu ne de mail adresini vermek istemiyordu. Müşteri fayda göremediği bir ilişkiyi musallat olmak olarak görüyordu. Sadakat yaratmanın klasik yaklaşımlarında müşteri kendisine sadık bir figüran rolü biçildiğini hissediyor ve bu oyuna direniyordu. Siz siz olun müşterinizi müşteriyle aldatmayın…

TwitterTakip

Turkcell , Telsim , Avea rekabeti ve reklamda konumlandırma ya da hizmet


Telsim yükselişte olduğu dönemde farklı bir reklam stratejisiyle çıkmıştı : cep to cep , gibi birçok uygulamayla her bireye ihtiyacı olan çözümü sunmayı hedeflemişti. Toplum ilişkilerinin farklılığını ve bu farklılığın yarattığı beklentiye cevap verebilecek her çözümü ufak paketler şeklinde sunuyordu. Daha fokus gruplara avantajlı çözümler sunarak cazibe yaratmaya çalışıyor , bu şekilde bir stratejiyle ön plana çıkmaya çalışıyordu.

Türkcell ‘in Özgür kızı ise tamamen imaj üzerine oturtulmuş bir reklamdı. Konuşmak özgürlüktür , hayata Türkcell ile bağlan, mesajı ürüne yönelik bir vurgudan daha ziyade bir yaşam tarzına vurgu yapıyor ve bu yaşam tarzıyla Turkcell arasında bir bağlantı kurmaya çalışıyordu.

Avea’nın son reklamları ise bize Türkiyenin en ucra köşelerinden sesleniyor. “ Lan ne işim var benim Iğdırın dağında “ tepkisi ilk anda insanın aklına gelse de reklam filmindeki doğallık , sempatik öğeler böyle bir tepkinin önüne geçiyor. Ancak yine de gündemde kalma , tüketiciyle doğal ve sempatik bir köprü kurma dışında, tüketiciye nasıl bir mesaj veriyor bu reklam ? Bugünki tüketicinin asıl problemi Türkiye’nin en ucra köşelerine gittiğinde karşılaştığı konuşamama problemi mi ?

TwitterTakip

Doğru düşünce ve başarı arasındaki mesafe


Eğer diğer insanların da düşünebilecekleri bir şeyler söylerseniz ilk tepki takdirdir.Farklı düşüncenize karşı ise eleştiri …

Herkesin düşünebildiği bir fikrin sizi ileri götürebileceğini zannetmem. Farklı bir düşüncedeki sağlanan başarı ise düşünebilme yetisinin ötesinde erdemler gerektirir. İnsanların çoğu bu yüzden kaybeder : sadece düşünebildikleri için

Dünya yine de dönüyor, diyemeyecek birisi iseniz emin olun dünyanın döndüğünü de keşfedemezsiniz

TwitterTakip

Tercihlerinizin işaret ettiği yön


Nobel ödülleri ve Orhan Pamuk tartışmaları sürerken pazarlama ile ilgili ne kadar az ödül verildiği , halkın ve medyanın bu konuya ne kadar da uzak olduğu geldi aklıma .

Aslında halkımızın çoğu edebiyata da oldukça yabancı ama Orhan Pamuk bu konunun halkımıza değen bir kısmını keşfetti.

Peki, ben meşhur olmak için daha kaliteli yazılar mı yazmalıyım , yoksa “Türkiye’de girişimci yoktur , medyada görünen birkaç kişi devlet desteğiyle zengin olmuş devletcilik politikasının bir parçasıdır “ gibi sözler mi söylemeliyim

Popüler kültüre nasıl dokunabilirsiniz , dokunurken anlam yoğunluğunu nasıl korursunuz ?

Yoksa Orhan Pamuk gibi önce işinizi iyi yapıp , sonra sokağa çıkıp popüler kültürün duyabileceği farklı kelimeler de mi kullanmalısınız ? işinizi iyi yapmak halkın dikkatini çekebilecek vitrini oluşturmadan seyirci toplamıyor mu ? yaşadığı dönemde sefalet çeken , öldükten sonra eserinin kıymeti anlaşılan yazarlar pazarlamayı keşfedememişler miydi?

Siz o.pamuk’a hangi yönüyle dokunuyor , hangi yönüyle tanıyorsunuz onu? Hangi yönüne baktığınız aslında sizin ne olduğunuzun da bir tanımı. Belki kendinizi ayrıştırdığınız “ halk” ile aynı cepheden bakıp , aynı cepheden tanıyorsunuz yazarımızı .

Ben ne olup olmadığımı daha net görmek için bazen bir seçim yaparım ve o seçimi irdeleyerek anlarım ne olduğumu. Örneğin kendinizi bir jüri gibi görün ve bloglar arasında en iyi bloğu seçin .

Eğer Selim Tuncer’in blogunu birinci seçiyorsanız : ayrıntılara inebilen , sosyal ve organizasyon yeteneği olan , güncel konulara duyarlı , insani yönü kuvvetli … bir insansınız demektir.

Siz hangi bloğu seçerdiniz ? Kendinize hiç tercihlerinizin penceresinden baktınız mı ?

TwitterTakip

Güven faktörünün rasyonelleşen iş hayatındaki yeri


Çalıştığınız firmalarda normal koşullarda teklif dahi edilemeyecek uygulamaların “ profosyonelliğin gereği olarak “ cümlesiyle başlanarak bir meşruiyet kazandırılıp , söylenen cümleye yabancılaşarak aktarıldığına şahit olmuşsunuzdur. Profosyonelliğin , etik olmayan bir davranışa kılıf ve savunma olması …

Bir firmada çalışan arkadaşımın aracında araç takip sistemi var , nereye gittiği , kaç dakika kaldığı , hangi hızda gittiği saniye saniye görüntülenebiliyor. Yine bir arkadaşımın bilgisayarında da takip programı var , internette hangi kanala girdiği , kaç dakika kaldığı… Yine geçen gün kaldığım otelde bir tıbbi satış temsilcisinin şirketin verdiği kredi kartı ile ödeme yapması ve ödeme yapıldığında müdürlerinin ödeme yapılan saati görerek otelden geç ayrıldığını görerek savunma isteyecekleri telaşesi. Bir takip sistemine dönüştürülen kredi kartı…

Bu tür ithal uygulamalar ülkemizde çok hızlı yayılıyor. Alt yapısı sağlam olmayan bir ticari kültürde üst yapı her zaman çok daha hızlı değişir , kopye eder. Değişim üst yapıdan , kopye edilerek başlar. Yönetmenin şapka devrimidir kontrol etmek

Yönetemeyen kontrol eder. Bu kontrolün maliyeti ise güven ve sadakat zayıflığı olarak firmaya geri döner. Kontrol sıkılaştıkça çalışan sirkülâsyonu hızlanır ve verimlilik yerini adaptasyon , eğitim gibi daha verimsiz süreçlere bırakır. Kontrol etmenin en iyi yolu verimlilik grafikleridir. Bu şekilde çalışan daha fazla insiyatif alıp sonuca fokuslanabilir . Diğer türlü , çalışan kontrol edenin beklentilerini karşılayacak ritüel çalışmaya yönelir .

Tarif edilen yolda çalışan yeni bir yol bulamaz , amaç takip etmeye , denilen şeyi uygulamaya dönüşür. Araç amaç oldukça bitirmek değil , yapmak asıl hedef haline gelir

TwitterTakip

20 October 2006

Kaşmir Halı Reklamı ve Tüketiciye iletilen Mesaj


Kaşmir halı Sibel Canla çektiği reklam filminin 3. kısmını yayınlıyor . Bu seride daha birkaç bölüm görecek gibiyiz

Sibel Can , Seda sayan gibi isimler birçok reklam filminde oynamış , gündemde kalmak için birçok sansasyonel olaya karışmış eskimiş yüzlerdir . Dolayısıyla inandırıcılık oranları oldukça düşüktür.Bunun bir reklam olduğu , para karşılığı yapıldığı bu yüzlerle birlikte bilinçaltında hemen oluşuverir. Reklam bu ünlüyle sadece bağırır , daha derin bir imge oluşturmaz. Zaten reklamdaki baskın öğe “yer gök kaşmir halı” sloganı ve Sibel can fiğürü , ürüne yönelik bir mesajdan ziyade bir iddiayı mesaj olarak taşımak istiyor gibi : biz büyüğüz , büyükler liğindeyiz…

Sibel Can’ın reklamın başında kameraya doğru eğilerek ufak bir göğüs görüntüsü vermesi dikkat çekmeyi hedeflese de amacı bu kadar bariz , konuyla ve diğer öğelerle bu kadar uyumsuz bir görüntü reklamı basitleştiriyor. Senaryosu belli bir film gibi , bir tekrar gibi algılanıyor. Yem olduğunu bu kadar belli eden bir tablo avına ulaşamaz…

“Yer gök kaşmir halı” sloganı işlenmeye çalışılıyor ama gökyüzünün ve yeryüzünün halıyla döşenme görüntüsü bu mesajı vermekte oldukça yetersiz ve basit kalıyor. Sibel canın uçarak Türkiye’nin belirli bölgelerini dolaşması , buraların halıyla döşenmesi ise Türkiye’nin tanıtım filminden alınmış gibi ,

Yer gök kaşmir halı müziği bu sloganı söylemek için zorlanarak yapılmış , akılda kalıp , kulağa hoş gelen bir ritmi yok.

Hakan plastik reklamının , “biz televizyona çıkıp reklam yapabiliyoruz”dan başka hiçbir anlam ifade etmeyen , 1950 lerin radyo reklamını andıran bir tarz var reklamda. Sibel Can öğesi o kadar ön plana çıkıyor ki , “sevdiklerime kaşmir halıyı öneriyorum” mesajıyla da birlikte sanki üründen daha çok Sibel can şöhretine yaslanılıyor . Estetik bir görüntü ve mesajdan ziyade Sibel can imgesine güvenilip yatırım yapılıyor ,

Reklamdaki mesaj ne ? Kaşmir halı neyi temsil ediyor ? Sıcak mı , desenleri Türk motiflerini mi andırıyor , sabırla işlenmiş bir ürün mü , estetik mi ? Verdiğiniz ürüne yönelik mesaj ne ? Ben bu reklamda böyle bir mesaj göremiyorum

TwitterTakip

Standartlaşarak sıradanlaşmak



4-5 Hafta önce yağmurlu bir günde boş vaktimi değerlendirmek için aracımın iç kısmını yıkatmaya verdiğimde şöyle bir yanıt aldım : Yağmurlu günlerde iç yıkama yaptıran müşterilerimize dış yıkamayı da ücretsiz yapıyoruz…

Yine 1-2 hafta önce yağmurlu havada Ankara’daki ünlü Sonax yıkamaya aracımın içini yıkatmak istediğimi söylediğimde ise : iç yıkama yaptıran müşteriden dış yıkama parası da alıyoruz ,

Sistemini kurmuş firmaların bu ufak ayrıntıları görememesi , standartlaşan hizmetlerin müşteriye eğilememesi bazen müşteriyi duymalarını engelliyor. Standartlaşmış , dinlemeyen ve duymayan “ İyi hizmet her müşteride aynı tatmini yaratmazken , daha ufak firmaların sağladığı “ uygun hizmet “ koşullara uyum sağlayıp esneyebiliyor , müşteriden gelen beklentiye “ tabii efendim “ yanıtını verebiliyor.

Her ayrıntıyı düşündük , tavrıyla müşterisini konuşturmayan yaklaşım bugünün profosyonellik yanılsamasıdır


TwitterTakip

14 October 2006

Opet Reklamları ve algıda seçicilik hali


Son 2-3 gündür OPET reklamları her kanalda inanılmaz derecede arttı. Her reklam kuşağında mutlaka bir opet reklamı görüyorsunuz. Bunun nedeni Fransadaki Ermeni yasasından sonra TOTAL ve ELF firmalarına karşı yapılacak olan olası boykot tabii ki.

Opet yeni bir reklam çekimi yapmadan, önceden hazırladığı Cem yılmaz reklamlarının bir karmasını ala acele sunuyor. Bunun yeni bir pazarlama stratejisinin ve planının bir parçası olmadığı açık. Firmalar arasında tercih yapma bilincinin yükseleceği bu ortamda “ biz buradayız , yerli sermaye “mesajını zihinlere kazımaya çalışıyor. “Yerli sermaye” mesajını mıknatıs gibi çekmeye hazır tüketiciye doğru iletimi veriyor. Müşterinin “ yeni bir arayışa yöneleceği “ bu potansiyek koşullarda gözden ırak olmamaya çalışıyor.

-------- *** --------

Akaryakıt firmaları müşteride bağımlılık yaratmak için puan kartı gibi uygulamalara yöneliyor ama büyük bir tüketici kitlesi tesadüfi olarak , marka ayrımı yapmadan ihtiyaç duyduğu anda en yakın noktaya yöneliyor. Bu konuda Opet ‘in Temiz Tuvalet kampanyası bir tercih edilme bilinci oluşturma açısında oldukça başarılı bir kampanyaydı. Ancak bu kampanyanın tüketiciyi bu markaya yönlendirip yönlendirmediği , bu markaya yönelen tüketiciye artı bir hizmet sağlamanın ötesine geçip geçemediği ve bu hizmetin bir müşteri bağımlılığı yaratıp yaratmadığı tartışılır. Zira üründeki farklılığın , ayrışmanın ve özelliklerin minimum olduğu sektörde benzin almanın pratik kolaylıkları da devreye girdiğinde müşteriyi yönlendirmek oldukça zor. Müşteri bilincinde pozitif bir imaj oluşsa dahi bunun tüketime dönüşmesi oldukça zor.

Peki , tüketici bilincinin yeniden mayalandığı , marka ilgisinin bu derece arttığı bir ortamda diğer akaryakıt firmaları
neden gözükmüyor ?

TwitterTakip

13 October 2006

Satıcı ezberi : özellikleri unut , faydayı vurgula


Tipik bir satıcı kuralıdır : özellikten bahsetme faydayı vurgula ,

Çoğu zaman sizi bulup karşınıza çıkan müşteri ise fayda konusunda bir önbilgiye sahiptir

Direkt sipariş vermek yerine sizin karşınıza çıkıp dinliyorsa fayda yani asıl fonksiyon yeterli olmamıştır diyebiliriz ,

Hiçbir yarar sağlamayacak şaşırtıcı özellikler dahi faydanın önüne geçebilir,

Fayda bugünün ihtiyacını karşılar , özellikler yarının ,

Fayda “ daha başka “ sorusunu tatmin etmez , sadace susuzluğu giderir , susuzluk ise hiçbirşeydir…

TwitterTakip

Pazarlıkta müşteri ve satıcı hanesi



Satıcı alandır , müşteri veren ,

Satıcı alacağını düşünür , müşteri vereceğini

Müşteriye yanlış zamanda soru sorma imkanı verirseniz müşteri kafasındaki “ ne vereceği “ konusunu eşeler ,

Müşterinin ne vereceği etrafında dönen bir pazarlıkta ise eliniz gittikçe zayıflar ,

İyi satıcı , aradaki zaman topunu kaparak alacak hanesini doldurabilendir

------ *** -------
Bir kral savaşta pazarlık yapıyor ise , düşmana, teslim olduğunda kazanacaklarını anlatarak ikna eder

TwitterTakip

CHP ve Kitlesel İletişim


CHP kuruluşundan beri bir misyon partisi özelliğiyle bir grubun dışına hitap edemeyi beceremedi. Bu küçük grubun dışına hitap edebilecek radikal söylemler geliştirdikçe daha çekirdek bir kitleye doğru kaydı.

Deniz Baykal uzun süredir iktidar gündeminin peşinde koşuyor. Bu savunmacı üslup , gündemin ucundan tutan yaklaşım ve eleştirel pozisyon o kadar yapıştı ki lider özellikleri giderek silindi. O kadar uzun süre ikinci basamakta kaldı ve bu basamağın kelimelerini kullandı ki bu eleştirel tutum CHP yi tanımlayan bir özelliğe dönüştü. Gündemi takip ederek muhalif yönünü pekiştirdi , liderlik pozisyonuna alternatif bir duruş sergileyemedi. Pop müzik eşliğinde sahneye çıkışı , istifa edip tekrar dönüşü ve imaj uzmanlarıyla oyunu daha profosyonel bir noktaya taşırken samimiyetten uzaklaştı. Kurgulanmış yürüyüş tribünlerden puan toplayamadı.





TwitterTakip

Bir pazarlama vakası olarak Orhan Pamuk


Orhan Pamuk Türkiye’nin en çok satın alınan ama okunmayan yazarı olarak bilinir. Tekrar eden anlatım üslubu , olay kırılımlarının olmaması ve tasvirler Türk okuyucusunda gerekli heyecanı uyandırmıyor olabilir. Türk okuyucusu Yaprak Dökümü tarzı kısa , birçok olayların iç içe geçtiği tarzı daha çok sever.

Ancak Pamuk kendinden bahsettirebilmeyi ve gündemde kalmayı becerebilşmiştir. Gündeme bağlı kalarak ekranda olabilen ancak ciddi pozisyonunu koruyabilen nadir edebiyatçılardandır. Genelde ikili diyalog kurabileceği proğramlara katılarak bir tartışma iklimine sürüklenmemeyi , merkezde kalmayı becerir. Sesindeki kontrol ve vurgulamalarla gayet inandırıcıdır. Çok farklı şeyler anlatmaz ama farklı bir şeyler söylediğine inanmış bir tarzı vardır. Kelimeleri üst üste biner , yeni bir şey söylemenin heyecanını ve telaşını hissettirir.Tane tane değil hızlı hızlı konuşur , asıl sonda söylemek istediği bir şeyler varmış hissini uyandırır ve merakı diri tutar.

Bakın , asıl problem , bügüne kadar , söylemek istediğim şu gibi kelimelerle cümleye başlar ve karşıda bir irkilme , dikkat kesilme yaratabilir . Orhan pamuk konuşmayı değil ama dinletmeyi bilen bir yazardır.
Aldığı ödülden dolayı yazarımızı kutluyoruz.

TwitterTakip

06 October 2006

satışta 9 doğru


Müşterinize 9 tane doğru söyleyin ,

9 doğruda mütabık kalın ,

10. doğrunuz ise “ bu ürün sizin işinize yarar “ olsun

9 doğru bir yalanı bile sattırır…

TwitterTakip

doğru an


En iyi reklam anı hangi an’dır ? En çok hangi zamanlarda insan gördüğü bir şeyi muhakeme eder ve kafasına yerleştirir ?
İş dönüşü mü , sabah mı ya da hangi saatler?

1-2 gün önceki uzun yol seyahatim sırasındaki bir dinlenme tesisinin tanıtım panosu halen hatırımda ;
“ Tesislerimizi geçeli henüz 200 mt. oldu , halen dönmek için bir şansınız var “
Normal zamanlarda onlarca reklam , yazı ve ürün arasında kaybolabilecekken uzun yol seyahati boyunca tebessüm ettiren , muhakeme ettiğim bir cümle olarak aklımda kaldı.
Bu basit cümle , insan beyninin nefes alamadığı bir zamanda gazete sayfasının 3. sayfasında yer almayarak akılda kalmayı başardı.
“ Biz buradayız “ tarzı benzer mesaj yığınına karşı , orada farklı bir duruşun olduğunu hissettirebildi…

TwitterTakip

02 October 2006

Ahmet Necdet Sezer ve İletişim


Ahmet Necdet Sezer , Ecevit hükümeti tarafından daha kolay kontrol edilebilir , politik oyunlara müdahil olmayacak zayıf bir kişilik olduğu için köşke taşındı. Takıntı derecesindeki ezberini bozamadığı ve hassasiyetleri analiz edebilecek bir cumhurbaşkanından ziyade bir yargıç gibi hareket ettiği için her iki hükümetin de önünü tıkadı. İdeal , soyut bir sistemin tarafı olarak uç noktada işlevsizleşti , işleyen pratiği ilerleten değil eleştiren ve yavaşlatan oldu.

1 - Ahmet Necdet Sezer çok kötü bir hatiptir , konuşmasını sürekli yazılı metinlerden okur , ses tonunda karşıdaki insana heyecan verebilecek iniş ve çıkışlar yoktur. Göz teması kurmayı beceremez , çoğu zaman başkasının yazdığı metni okurken daha önce üzerinde çalışmadığını belli edecek ölçüde takılır. Okuduğu metne sahip çıkma ve inanma izlenimini karşıda uyandıramaz .

2 – Kişisel ilişkileri oldukça zayıftır ,gülmez ve espri yapmaz . Yeni bir şey söylemez , cevapları metinde okuduğu cümlelerin tekrarıdır

3 – Sürekli “özgür düşünce” gibi tekrarladığı konular vardır.Bunu söyleyiş biçimi ve aynı konuların dışına çıkamamasının yarattığı koşullanmışlık bir çelişki yaratarak inandırıcılığını zedeler .

4 – Beklentiyi karşılayacak pratik sorunlara yönelmeyip halkın (tüketici ) sorunlarına değinmemesi taraftar kaybettirir.

5 – Vizyon , değişimi algılama gibi dinamikler yerine durağan bir görüntü verir , bu görüntü itibariyle umut ve enerji vermez , liderlik özelliği yoktur











TwitterTakip

01 October 2006

Burger King Ramazan reklamı



Burger King ‘in ramazan için hazırladığı reklamda bir yeniçeriye hamburger yediriyor. Global düşün ilkesinden hareketle yerel davranmaya çalışırken ezberini yanlış uyguluyor. Coca cola’nın reklamlarında kullandığı “sordum sarı çiçeğe “midisine karşı pala bıyıklı , yeniçeri şapkalı bir savaşçının hamburger yemesi … Kaybeden tarafın çıkartıp Türk bayrağını sallayarak savunmaya geçmesi gibi… Yerel değerlerle , Türklükle bağlantı kurmak için zoraki çaba , son kurşun , belaltı vuruş …

Burger King’in hedef kitlesi kim ? Cola Pazar payını genişletebilecek ve her eve girebilecek potansiyelde bir ürün olması açısında daha doğru bir noktadan bu tür bir reklamla iş yapabilir. Ancak Burger King’in hedef kitlesi daha genç bir kitleyle sınırlıdır ve bir ürününü ötesinde bir yaşam tarzına hitap eder. Müşteri kitlesi içine dahil edemeyeceği bir kesimi hedef alarak kendi kitlesinden uzaklaştırabilir bu reklam firmayı. Tarz itibariyle tercih edilme nedeni reklamda verdiği mesajın tam tersi mesajlar verdiği içindir. Bu tarza yaklaşarak yerel bir restauranta dönüşebilir

Kendini farklı hisseden , geleneklere tepkili , Avrupai yaşam tarzına özenen genç kitleye bu reklamla nasıl bir mesaj verilmek isteniyor ? Yerel davranmak adına marka konumlandırmasına tezat bir yöne sürüklemiyormu bu reklam firmayı ?

Ayrıca Yeniçerilerin Türk insanının bilinçaltındaki imajını hiç düşünmemiş olabilirler mi ? Yeniçeriler yeniliğe karşı direnmeyi , isyanı , halka baskı gibi negatif imajlara sahiptir.

Kayserinin pastırmacıları dahi böyle bir reklama girişmezken , Burger King’in bu reklamı ilginç… Bir sonraki ramazan günlerinde şark köşesi kurmasını tavsiye ediyoruz

TwitterTakip

İklimsa mağaza konsepti


Sabancı kurduğu İklim-sa mağazalarında sadece klima ve ısıtıcı satıyor ve birçok farklı markanın ürünlerine de yer veriyor .Bir ürün grubu üzerine oturmuş bir çeşitlilik sunuyor müşterisine. “Biz bu işi biliyoruz , bu işte uzmanız “ demenin bir başka yolu da durduğunuz noktanın sınırlarını ve ne olmadığınızı göstermek.

“Biz buyuz “ şeklindeki net konsept daha net mesajlar veriyor. Mesaj dağılmadan tüketici zihninde yer ediyor ve klima ihtiyacı doğduğunda somut bir çağrışıma yol açıyor.

Bu şekilde spesifik bir ürün üzerine oturtulan mağazalar müşterilerin ilk uğradığı nokta olmayı başarabiliyorlar. Bu noktalarda müşteriler fikir edinip kıyaslama yapabilme imkanı bulduğu için müşterileri çekmekte artı bir başarı sağlayabiliyorlar. Uzmanlık müşteriye güven veriyor ve hizmette daha pratik olabiliyorsunuz.

Ancak uzun vadede mağaza ürünün önüne geçebiliyor. Vestel bu riski göze alamadığı için diğer markaların mağazasına girmesinde temkinli. Müşteriyi çekmek için alternatif sunayım derken ürününüz ikinci planda kalabiliyor. Ürün satışınızı hızlandırmak için doğru ortamı yaratma çabası sizi farklı bir sektöre itebiliyor. Müşteriyi ürününüze yönlendirme gücünüzü yitirip bir alışveriş mekanına dönüşebiliyorsunuz. Alternatif bir cevapla müşteriyi ikna edebilecekken alternatif ürün kolaycılığı daha karsız bir mağazacılığa itebiliyor sizi.

Bu noktalar kontrol edilmezse İklim-sa Tekno-sa türü bir mağazacılık tarzına dönüşebilir.





TwitterTakip

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us