24 October 2006

LİDERLİK VE KOŞULLARA BAĞLI GELİŞİMİ


Liderleri yaratan koşullar mıdır , yoksa liderler koşullara rağmen mi lider olur ?

Yöneticiler düzen insanıdır ve ancak düzeni devam ettirebilme öngörüleri vardır . Ötesi bir yetenek yöneticileri başarıya değil başarısızlığa götürürdü zaten . Uyum , sabır , esneklik gibi özellikler kişiliğin güçsüz yönlerinden beslenir ve bu zayıflık da sınırları korumada gereklidir. Liderlerin ise normal koşullar içinde başarılı olabildiklerini görmedim. İyi lider kötü bir yöneticidir. Sınırların ötesini görebildikleri için varolan sınırları korumada daha zayıftır.

Churchill 1. Dünya savaşı sırasında görevinden alınacak kadar beceriksiz bir adamdı , parlemanto seçimlerini 3 defa kaybetti , Ailesinden kalan mirası batırdı ve sonunda büyük bir lider oldu. Churchilli lider yapan Churchill değil Hitlerdir.Yöneticilerin başarılı olamayacağı sınır ötesi bir durumu yaratan Hitler. Gandhi hiçbir liderlik emaresi olmayan kendi halinde , şair ruhlu , şu an yanınızda olsa belki de arkadaş grubunuzun içine almayacağınız derecede ruhsuz bir adamdı. Gandhiyi Gandhi yapan fütursuz baskı ve zulümdür , bu zulmün toplumu sınırlar dışında bir noktaya taşımasıdır.

Liderliği öğrenmek için, seminerlerde kışkırtıcı cümlelerle alkış toplayan Tom Peters ya da Peter Drucker’i değil , Freudu , Skinneri ve Maslovu incelemeliyiz belki de .

Liderlerin ortak özellikleri hayatın onlara kötü kağıtlar dağıtması ve herkes oyununu oynarken bu insanların içinde biriktirdikleri oyunu yeniden kurma hırsıdır. Liderlerin hepsinde ortak zekadan farklı olarak köprüyü aramak yerine suyu geçme yönelimi vardır.

TwitterTakip

1 comment:

Anonymous said...

Güzel olmakla beraber heyecan yaratıcı bir yazı , bir film izler gibi devam ediyor ve insanı heyecanlandırıyor , kışkırtıyor , keşke hiç bitmese diyorsunuz ,

arkası ne zaman ?

murat ,

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us