12 February 2006

GİTT'e KARŞI PO-MAN

Opet reklamlarına karşı Petrol ofisi Po-Man ile karşı atağa geçti. Gitt’e karşı Po-Man… Bu tür cevap şeklinde olan karşı ataklarda genellikle kazanan ilk hamleyi yapan olur. Karşı atak geliştirip cevap veren ikincil bir konuma yerleşir. Doğru olan karşı bir kahramanla cevap vererek benzer bir tarz sergilemek yerine daha yaratıcı farklı bir yaklaşımdır. Bu şekilde kendinizi ikincil olarak değil , rakip olarak konumlandırabilir , karşı değer oluşturabilirsiniz.

Petrol ofisi bugüne kadar “yurtsever benzin” sloganını kullandı , ancak bu kavrama anlam yükleyemedi. Tüketici açısından herhangi bir fonksiyonelliği ve faydası olmayan boş bir kavram olarak kaldı. Opet , temiz tuvalet kampanyası , çevre ağaçlandırması gibi pratik kampanyalar düzenlerken BP etkili bir rekabet stratejisi geliştiremedi , anlamsız bir nakaratı tekrarlayarak tüketiciyle iletişim kuramadı.

Şimdi azalan Pazar payı ve opet stratejisine karşı Po-Man ‘i kullanmaya çalışıyor. Oysa basit bir kural vardır : çizgi karakterlerin inandırıcılığı ve gerçekçiliği daha zayıftır. Petrol Ofisi “ yurtsever benzin” sloganında olduğu gibi bu kahramanıyla da anlam yoğunluğu yükleyip mesaj vermeyi , gerçekçi bir zemin oluşturmayı beceremiyor. Tüketici izlediği bu çizgi kahraman ile gerçeklik arasında bir bağlantı kuramıyor. Böyle devam ederse , Gitt yol alacak , PO yurtsever bir gazi …

TwitterTakip

1 comment:

Anonymous said...

Pazarlama konusunda uzman olmasam da yorumunuzu çok gerçekçi buluyorum. Özellikle Petrol Ofisi'nin reklam bütçesini göz önüne aldığımda çok daha anlamlı, tüketicinin zihninde somut kazanımlar elde ettiğini hissettiren, herkesin konuştuğu (Turkcell'in sıkılan adam ve "ben bilgisayar bilmiyorum cep telefonu biliyorum" reklamlarında oluduğu gibi...) reklamlar yapması gerektiğine inanıyorum.

Dağıtım sektöründe hedef kitlesi olarak sadece son tüketiciden çok; istasyonları, hava ve deniz nakliyecileri gibi büyük ticaret aktörlerini görmeli, reklamlarını daha profesyonelce yapmalıdır.

Gitti ise tebrik ediyorum, Çin tehdidini açık bir şekilde ortaya koymasını ise ayrıca kutluyorum...


Saygılarımla,
Serhat

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us