13 February 2011

Mısır'da neler oluyor , yeni strateji , yeni konjektür..

Fransız devrimi sırasında kraliçe, Maria Antoniette halkı için “ ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” demişti.

Mısır devrimi sürecinde Mübarek “ internet bulamıyorlarsa mesaj atsınlar “ demedi ama tüm iletişim yollarını kapattı.

Nasıl ki, Fransız kraliçesinin söylediği söz devrimin simgesi olduysa, Mısır devrimi sırasında meydandaki halkın üzerine develerle saldırmaları da bu devrimin simgesi olabilir.

İnternet döneminde, internet kanalıyla iletişim halindeki halkına karşı develeriyle saldıran Mübarek sonunda devrildi.

Çoğu diktatörler aptal olabilir ama son derece akıllı adımlar atarlar. Çevrelerinde düzen devam ettiği sürece yaşamını devam ettiren bir menfaat grubu vardır , bu grup yaşamak için diktatörden daha fazla düşünür.

Mübarek de tüm stratejilerini doğru oluşturmuştu. Başkan yardımcılığına Ömer Süleyman’ı seçmişti , halk biliyordu ki Mübarek giderse yerine ömer Süleyman geçecek. Mübarek kendisi gibi diktatör birisini alternatifi olarak koyup bir anlamda kendisini sigortalıyordu. Mübarek giderse Süleyman gelir , o da mübarekten farklı değildir, bu stratejiyle halkı ümitsizliğe sevk ediyor, hareket enerjisini kırıyordu.

Mübarek, İsrail ve Amerika politikalarını destekleyerek koltuğu için dış destek sağlıyordu. Son Filistin kuşatmasında israil’in yanında yer almıştı.

Ancak, marx’ın deyişiyle zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi olmayan halk sonunda isyan etti ve Mübarek’i devirdi.

Bundan sonra ne olur ?

Amerika son gelişmelerden oldukça rahatsız. Zira Amerika söylediğinin aksine bölgede demokratik yapılar istemez. Çünkü, demokratik yapıları yönetemez ve kontrol edemez. Amerika için can çekişen diktatörlükler çok daha iyidir.

Amerika, Türkiye’nin rol model olmasından rahatsız, daha fazla ön plana çıkmasını istemeyecektir. Bu durum bölge ülkelerinin demokratikleşme taleplerini arttıracak, bu da Amerika’nın bölgedeki gücünü azaltacaktır.

Terör, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik problemler Amerika’nın Türkiyeyi yönetmede , daha zayıf ve kontrol edilebilir düzeyde tutmaktaki araçlarıdır. Nasıl ki, Türkiye bölgeye demokrasi ihraç ediyorsa, ırak da bölgeye kargaşa ve çatışma ihraç edecektir. Amerika’nın bölgeye yerleşmesinin nedeni demokrasi getirmek değil, kargaşa ve karışıklık yoluyla totaliter rejimlerin devamını sağlamaktır.

Süveyş kanalı dünya ticaretinin önemli bir ayağıdır ve Mübarek döneminde Amerikan kontrolündeydi. Bu devrim ile bu kanalın kontrolü Amerika’nın elinden kaçabilir. Bu da Amerika’nın hem ticaretini etkiler, hem de önemli bir petrol taşıma bölgesinin ellerinden kaçmasına neden olur ki , bu da petrol fiyatlarını arttırabilir.

İsrail’in bölgedeki lider ve kontrol eden pozisyonu, Mısır’ın demokratikleşmesi ile değişebilir. Mısır halkı yarın bir gün İsrail’e “one minute” diyebilir, bu ülkenin demokratikleşmesi İsrail için bir tehdittir.

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us