13 September 2007

Sabancının Tavuğu - Ömür piliç


Sabancı , yatırımlarını genellikle modelleme şeklinde yapar. Yurt dışında mevcut ama ülkemizde mevcut olmayan bir organizasyonu o ülkeden alarak copy-paste yöntemiyle aynen uygular. Genelde de yurt dışındaki bu firmayla ortak üretim , isim hakkı gibi anlaşmalar imzalamayı tercih eder. Bu şekilde hem birçok oyuncunun olmadığı bir rekabetsiz alanda yeni bir konsept oluşturmuş olur , ortaklık ile de yurt dışındaki firmanın tecrübe ve birikimlerinden faydalanır. Carrefour gibi basit bir hipermarket örneğinde dahi böyle bir yöntemi seçmişti. Marka gücü sayesinde çabuk kabullenilebilme , arkasındaki finansal güç ve yurt dışındaki tecrübe üçlüsü bu modelin en güçlü tarafları.

Ömür piliç, sabancının bu yöntemden farklı bir metotla yaptığı bir yatırımdı. Tecrübeli olmadığı ve birçok oyuncunun oynadığı bir alana, sadece finansal gücüyle çıktı ve kaybetti. Yurt dışından, büyümüş olarak getirttiği modelleri burada işletebildi ama ömür piliç yumurtasından tavuk çıkmadı.

TwitterTakip

3 comments:

Anonymous said...

ÖMÜR PİLİÇİN ÖMRÜ KISA OLDU DİYORSUNUZ :)

MUSTAFA BEY SİZE SORMAK İSTEDİĞİM Bİ SORUM VAR:BAŞBAKAN ERDOĞAN TÜRKİYEYİ PAZARLIYORUM DEDİĞİNDE NE DÜŞÜNDÜNÜZ ACABA? SİZCE YERİNDE KULLANILMIŞ BİR KELİME MİYDİ?

YAZILARINIZ ÇOK FAYDALI BİLGİLERLE DOLU.ÇABANIZ İÇİN TŞK EDİERİM.

SEDAT YILDIZ

Anonymous said...

bence başbakan buradaki pazarlama sözcüğü ile değer katmak , yeni bir imaj inşasına girişmek gibi anlamları kastetti ,

beni siyasetin içerisine çekmeyin sedat bey::))

m.zeyrek

Anonymous said...

MUSTAFA BEY CEVABINIZ İÇİN TŞK.SİYASETİ SEVMEM.SADECE BAŞBAKANA VERİLEN O KADAR TEPKİYE ANLAM VEREMİYORDUM.A.K.Ü PAZARLAMA BÖLÜMÜ MEZUNU OLDUĞUM İÇİN BU GİBİ KONULA İLGİMİ ÇEKİYOR.SİTENİZ GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL, ANLAMLI ŞEYLERLE DOLU... İYİ ÇALIŞMALAR

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us