11 October 2007

Karşı taraf algılaması ve siz


Maalesef , yine 13 askerimizin ölmesiyle öfke söylemleri ve karşı tarafı suçlayıcı konuşmalar medyada yankılanmaya başlandı. Bu kadar duygusal bir ortamda eleştirmek , hatalardan ders çıkartmak , acıyı deneyime dönüştürmek son derece güçtür.

İsrail’in karşısında çok daha profosyonel ve deneyimli bir örgüt olmasına rağmen, intahar olayları dışında , tek bir seferde bu kadar çok kayıp verildiğini hiç duydunuz mu ? Eğer böyle bir kayıp olsaydı istifalar ve görevden almalar peş peşe gelir , dışa değil içe dönük bir yargılama dönemi yaşanırdı.
Başarısız insanların sık sık yaptıkları şey düşmanlarını yeniden tanımlamaktır.

Hakkari bölgesinde 1 yıl dağ ve komando taburunda görev yapmış , birçok çatışmaya girmiş bir teğmen olarak bu olayın bazı ayrıntılarına girebileceğimi düşünüyorum

Öncelikle bir pusuda 13 şehit ve 2 yaralı vermeniz büyük bir başarısızlıktır. Timler mesafeli olarak tek sıra olarak ilerler ve ilk ateşte en fazla 3-4 zaiyat verirsiniz. Bu sayının 13 lere çıkması timin çatışma esnasında karşılık veremediğini ve savunmasız kaldığını gösterir. Ayrıca, bu tim bir bölüğün arkadan gelen koruyucu timidir. Yani , 1-2 km. önde binlerce asker yürüyüş halindedir. Teröristlerin bu kadar rahat kaçması öndeki bölüğün de manevra yapamadığını gösterir. Bu şekilde bir pusu kurulabilmesi için teröristlerin en az 1 ay boyunca gözlem yapmasını gerekli kılar. Geçiş güzergahı , bölükteki asker sayısı , askerlerin niteliği gibi bilgilere ulaşmadan böyle bir pusu kurulamaz. Buradaki bölük karşıdaki teröristlerin bu bilgileri gözlemleyebileceği kadar kendini deşifre etmiştir. Örneğin , biz bir operasyona çıkarken her operasyonda geçiş güzergahımızı değiştirerek pusu kurulmasının önüne geçerdik. Pusuya düşmemek tekrardan kaçınarak mümkündür.

Teröristlerin karşıdaki timin gücünü test ettikleri şöyle bir yöntemleri vardır. İlk taciz atışında bulunurlar , eğer karşıdan yoğun bir karşılık geliyorsa bu askerlerin acemi olduklarını ve telaşlandıklarını gösterir. Taciz atışından sonra yoğun bir karşılık gelmiyorsa , bir sessizlik hakimse ve tek tek ateş ediliyorsa bu , askerin özel tim ya da tecrübeli bir grup olduğunu gösterir , teröristler hemen oradan uzaklaşırlar.

Uyguladıkları diğer bir yöntem de önce tek bir yönden ateşi başlatırlar. Bütün askerler o yöne ateş etmeye başlayıp , dikkatlerini o yöne yönelttiklerinde arka kısımda bir boşluk oluşur. İçlerinden birkaç tanesi arkadan dolaşarak birkaç el bombasıyla büyük zaiyat verebilir. Hep aynı yöntemleri kullanırlar ama hata da tekrarlandığı için maalesef sonuç alırlar.

Doğudaki askerlerin çoğu çok kısa bir eğitimden sonra bu bölgelere gönderilir. Bu eğitimlerde de bol bol yürüyüş yaparlar , teorik olarak silahın parçalarını tanırlar. Tek bir mermi atmadan o bölgede görev yapan binlerce asker vardır. Çoğu böyle bir pusu sırasında direnç gösterebilecek eğitimden ve tecrübeden yoksundur. Böyle bir çatışmada tıkanır , bilinçsizce ateş edip karşı tarafa korku vermeye çalışırken yerini belli eder , eğitimi hakkında ipucu vererek karşı tarafı cesaretlendirir.

Düşmanı tekrar tekrar tanımlamak, kendinizi yeniden tanımlamaktan bir kaçıştır. Gazeterde manşetler yine aynı : pkk bir terör örgütüdür… 93 yılında 33 askerin şehit edildiği olay sonrası tekrar aynı manşet atılmıştı : pkk bir terör örgütüdür. Ancak , 33 askeri terör bölgesinde, hiçbir koruma olmadan bir sivil otobüse bindirerek, turist gibi terhise yollayan kişi ya da mantık hiç konuşulmamış , gündeme gelmemişti.

TwitterTakip

6 comments:

Anonymous said...

''Öncelikle bir pusuda 13 şehit ve 2 yaralı vermeniz büyük bir başarısızlıktır.''

VERMENİZ KELİMESİNE BİR ANLAM VEREMEDİM MUSTAFA BEY.

Anonymous said...

burada askeri yönetim ve sisteme yönelik bir eleştiri olduğu için " vermeniz" sözcüğünü kullandım.Bölgede psikolojik hazırlık ve eğitim açısından yeterli olmayan gençlerin kullanılması bir yönetim kararıdır ve burada kastedilen bu iradedir

mustafa zeyrek

Anonymous said...

beni aydınlattığınız için Tşk ederim...

Anonymous said...

Ben öncelikle bu güzel yazınızdan dolayı teşekkür ediyorum..Maalasef yıllardan beri süre gelen bu terör meselesi ülkemizi hem maddi hemde manevi bir şekilde yıpratıyor.Ben size bir örnek vereyim güney doğunun işsizlik,yoksulluk v.s gibi nedenlerle bu pkk denen olayın bitmesinin zor olduğunu söylüyorlar.Yani sorun yeni bir devlet kurmak değil bu nedenlerden kaynaklanıyo gibi gösterilmeye çalışılıyor.Batıda bir çok köy gördüm öğrencilik zamanımda inanın hala eski yıllarda ki gibi yaşıyolar peki onlar niye eline silah alıp dağa çıkmıyolar....

Anonymous said...

Hep savundugum dusunceyı dıle getırmıssınız, Tekirdağ' da dogudan egıtıme gelen bırlıklerın egıtımlerını aldıkları bır yerde askerlık yaptım ve gordugum tek mermı bıle atmayan, elıne sılah almamıs kısılerın doguya goturulmesıydı, terör grupları ıle mucade etmek ıcın onların ustunde bılgı duzeyımızın olması gerekır...

Anonymous said...

invitation chicklets obscured champions depno unequal ample proprietors waiting depts lewin
semelokertes marchimundui

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us