20 September 2008

Deniz Feneri derneği , yardım kuruluşları ve suistimal


Deniz Feneri derneği faaliyetlerine başladığında bir noktada tıkanacağı tahmininde bulunmuştum. Yardım amaçlı bir kuruluş ama bu yardım tamamen maddiyata dayanıyor. Yardım edenin dışarıdan iç organizasyonda yer alma gibi bir şansı yok ve büyük bir para havuzu oluşuyor. İnsanın olduğu her yerde bu tür organizasyonlar bir şekilde fire verir.

Bu tür organizasyonların devamlılıklarını sağlayabilmeleri için :

1- yardım gibi genel amaçlardan ziyade daha görülebilir , ölçülebilir ve gözlemlenebilir hedefleri olması

2 -dışarıdan katılımın mümkün olması

3- para aktarma gibi bir amaçtan ziyade daha organizasyonel işlere yönelmeleri gerekir

bu tür para aktaran organizasyonlardaki etik ve uzun vadedeki fayda da tartışılır. Yoksulluğa dikkat çekmek , yoksul çocukların eğitilmesini sağlamak daha uzun vadede fayda sağlayan sağlıklı organizasyonlardır. Bir kuruluşu tamamen para aktarma noktasına odaklamak devamlılığı olmayan , uzun vadede getirisi olmayan ve suistimale açık bir yapılanmadır.

Fethullah Gülen cemaati organizayonu , Gren Peace organizasyonu yaşama ihtimali yüksek kuruluşlardır. Çünkü birisinde eğitim , diğerinde yeşil dünya gibi bir amaç var ve bu amaca ulaştıkça elde edilen sonuç kendi içerisinde bir itici kuvvet oluşturuyor. Deniz Feneri ise bu noktada ayrışarak itici kuvvetini tamamen dışarıdan alıyor ve yardım yaptığı noktada son buluyor , son noktadan geriye dönüş bir itici kuvvet oluşmuyor.

TwitterTakip

5 comments:

Addwork said...

"Gren Peace" çift "e" ile yazılır. Ayrıca "Fethullah Gülen cemaati organizasyonu" kim tarafından doğrulanmıştır ki bunu örnek bir kuruluş olarak burada konu ediyorsunuz.

MUSTAFA ZEYREK said...

düzeltme için teşekürler ,

bu cemaati bence kimsenin doğrulamasına gerek yok , taraftar sayısı ve etki gücüyle bence konu edilebilir bir org.

Anonymous said...

Fettullah Gülen cemaati fayda sağlamaya yönelik bir organizayon mu?
Geçmişte Emniyet Teşkilatı'na ve TSK'ya sızıntı girişimlerini çok iyi biliyoruz. Bu sızıntılar iyi niyetten yoksun girişimler.
Aynı para trafiğine benzer bir yapı bu cemaatte de var.

MUSTAFA ZEYREK said...

fayda sağlamaya yönelik ya da değil , bunun cevabı politik bir yanıt olur. Ben bununla değil organizasyonla , yönetimle , üye bağımlılığı ile ilgileniyorum

Anonymous said...

Mustafa bey bu konuda sistemin işleyişi ile alakadar olmuştur bence. Toplum bunu ne kadar kabul etmesede Mustafa bey' in dediği gibi en azından sistem olarak örnek gösterilebilecek bir organizasyondur.

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us