30 September 2010

Rakamlar Ne Kadar Gerçeği yansıtır ?

Aksaray’da otelde bir akşam vakti. Pencereden dışarıdaki yağmuru seyrediyorum. Otelin önünde insanlar yağmurdan kaçmak için sağa sola koşturuyorlar. Bir Japon turistin elinde gazete, ıslanmasın diye montunun altına saklıyor. Hemen arkasında jeep’den inen bir Türk , yine yağmurda ıslanmamak için içeri doğru koşturuyor , elinde bir gazete var. Japon turist montunun altına ıslanmasın diye saklamaya çalışırken , bizimkisi gazeteyi başının üstüne tutarak yağmurdan korunuyor. Gazeteye nasıl bir algı ile baktığımızın basit bir yansıması, yağmur altında kendisini gösteriyor gibi.

İnsanlar niçin gazete okur ? Bilgi edinmek için , gündemi takip etmek için v.s.

İlk bakışta bu tür cevaplar akla gelse de çok farklı nedenleri de olabilir . Vakit geçirmek , alışkanlık , gazete kağıtlarını kullanmak, imaj oluşturmak gibi nedenler de ilk görünen nedenlerin dışındaki amaçlar olabilir.

Okuma alışkanlığı gibi analizler için sık sık ülkeler arasındaki gazete satış rakamları kıyaslanarak verilir. Oysa , bu istatiklerin verdiği rakamlar derinliğine inmeden gerçeği yansıtmaz

rakamlar çoğu kez gerçeği manupule eder. Karşı taraf sizin ilk olarak rakamlara baktığınızı bilerek rakamları topralamayı , düzene koymayı becerebilir. Rakamlar halının üst kısmıdır.


Örneğin , mağazin proğramları , tartışmalar izlenme oranlarını zıplatır ama sırf bu rakamları takip ederek yanlış yöne sapabilirsiniz. Hürriyet Türkiye'nin en çok satan gazetesidir , bu rakamlara bakarak daha büyük başlıklar atmak , şok haberler vermek , resimleri büyütmek yanlış bir değerlendirme olabilir. Çok satıyor olabilirsiniz ama gazeteniz yağmurdan korunmak için de kullanılıyor olabilirsiniz.

Otel odasından dışarıyı seyreden Hürriyet gazetesi genel yayın müdürü olsaydınız , elinizdeki rakamlara mı itibar ederdiniz , okunmak yerine ıslanmaktan korunmaya tercih edilen gazetenizin bu durumuna mı ?

Yıllar önce bir bayiimiz, bizi tatmin edecek satış rakamlarını bir şekilde sağlayarak ilişkimizi devam ettiriyordu , daha sonra ürünlerimizi yağmurdan korunmak için kullandığını anlamıştık

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us