04 September 2010

Referandumda EVET mi, HAYIR mı ???

Karl popper , açık toplum ve düşmanları ( open society and its enemies ) adlı kitabında komunizme ve faşizme karşı çıkmıştı, bunun nedenini de toplumu olduğu noktadan ileri ya da geri bir noktaya taşıyacak hamlenin toplumun iradesi dışında bir gücü gerektireceğini bunun da otoriter bir rejim doğuracağını söylemişti. Ve dediği gibi de oldu.

Eğer toplumu 3-5 adım ileriye taşıyacak bir projeniz var ise bu otoriter bir rejimi getirir, eğer toplumun dinamiklerinden daha geri bir yönetim ve hukuk sisteminiz var ise bu da toplumsal gerginliği, öfkeyi, tatminsizliği getirir. Şu an olduğu gibi...
Cumhuriyet dönemi toplumu osmanlı kültüründen alıp cumhuriyet kültürüne taşımıştı, ancak bu ilerleyiş halkın iradesi dışında bir irade gerektirdiğinden kaçınılmaz olarak beraberinde belirli bir otorite ve şiddeti de getirmişti.

Bir olay olduktan sonra geriye bakıp bunun olumlu ya da olumsuz olduğunu söylemek başka, olayın içinde ya da uzağındayken duruş olarak şiddete ve otoriteye karşı olmak ya da olmamak başka şeylerdir. Sizden olan , sizin yararınıza olan şiddeti ve otoriteyi tasvif etmek ya da eleştiriden kaçınmak sağlıklı bir sonuca götürmez ve daha da ileri gitmenizi engeller. Çünkü savunduğunuz şiddet bir takıntı haline gelir.

Cumhuriyet kendi ideolojisini enjekte ettikten sonra tıkanmıştır. Çünkü kendini eleştirecek açık bir toplum haline gelememiş, daha çok kendini savunacak ve aynı yöntemleri uygulayacak bir zihniyete sahip çıkmıştır. Bu da toplumun bir kesimini taraftar yaparken, diğer kısmını ötekileştirmiş, gerginliklerin ve kutuplaşmaların temeli haline gelmiştir.

İşte geldiğimiz noktada bugün ki referanduma da bakış bu kutuplaşma ve ideolojik çerçevede olmaktadır. Cumhuriyetçiler katı bir hayırcı , topumun muhafazakar dediğimiz kesimi ise evetçi olmuştur, arada kalan % 10 luk bir kısım ise gidip gelmektedir.
Nasıl ki sağlıklı ekonomiyi tanımlarken piramitin orta kısmının şişkin olması doğru ise ; yukarıdaki taploda da bu kadar yoğunlaşmış bir toplumsal kesimin evetçi hayırcı olarak ayrılması da son derece sağlıksız ve ideolojik bir toplum olduğumuzun göstergesidir.

Bu durumda referanduma evet ya da hayır demek oldukça zor , çünkü ekonomistlerin dediği gibi; bu doğru olabilir ama diğer tüm şartlar aynı kaldığı taktirde... Diğer tüm şartları ise sabitlemeniz imkansız

Ben bu anayasaya diğer tüm şartları riske atarak "evet" diyeceğim
Siviller tarafından yapılan bir anayasa olduğu için, yanlış taraflarına rağmen düzeltilebilme imkanı olduğu için , bu anayasanın anayasa tartışmalarını alevlendireceği ve konuyu gündeme taşıyım daha sağlıklı bir anayasanın temeli olacağı için, beğenmesem de altında sivil bir imza olduğu için,

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us