24 February 2008

İslami araç projesi tutar mı ?


İranlı bir firma, İslami araç olarak tanımladığı bir aracı piyasaya sunuyormuş. Araç diğerleriyle aynı özellikler taşımasına rağmen farklı olarak kıbleyi göstermesi , namaz vakitlerinde uyarması gibi ekstra özellikler taşıyormuş.

Günümüzde bu özellikler basit bir cep telefonu modeliyle dahi sağlanabiliyor. Kimsenin bu özelliklerinden faydalanmak için böyle bir aracı satın alacağını zannetmiyorum. Fakat 1,5 milyar rakamına ulaşan Müslüman kitleyi de görmezden gelmek yanlış olur.

Aracın “ İslami araç” kimliğiyle pazarlanması başarılı bir yaklaşım. Birçok İslam devletinde insanların bilinçaltında yatan duygu , teknolojiyi batının üretmesi ve bu şekilde kültürünü yayması duygusu. Teknolojinin batı tarafından yaygınlaştırılması ve temsil edilmesi

Kitlelerin bilinçaltında yatan Şarkiyatçılık ( Oryantalizm ) İslami bir kimlikle sunulan bu ürüne reaksiyon verecektir. Kendini tanımlamak ve varetmek isteyen bir kitlenin ihtiyaçlarıyla örtüşecektir.

Sokaklarda Şahin ya da Doğan marka araçları dönüştüren , ek aksesuarlar takan kişiler belki size de tuhaf ve anlamsız gelmiştir. Ancak her köşede bunlardan birer tane görebilirsiniz.
Şahin ve Doğan araçları dönüştüren genç , farklı olmaya ve dikkat çekmeye çalışan bu kitleyi bu güne kadar tuhaf bakışlarla izledik. Bu kitleyi hedef alan , ışıklar saçan , ses sistemi olan dikkat çekici bir araç tasarlayıp , bu kitlenin beğenisine sunamaz mıydık. Tamirhanesinde araç gelmesini bekleyen ve işlerin yokluğundan yakınan bir girişimci bu tür araçları dönüştürmekte uzmanlaşıp müşteri kitlesi yaratamaz mıydı ?

TwitterTakip

2 comments:

Anonymous said...

etrafımızda her gün tuhaf gözlerle baktığımız gariplikler aslında bir pazarlama fırsatı olabiliyor

Aslı G.

Anonymous said...

Dönüşen arabalar genellikle dogan şahin marka arbalar neden orta sınıfın alabilecegi ucuzlukta olan arabalar.Genclerde zevklerine göre degiştiriyorlar.
Birde buna zevklerin farklılıgı girince; araba secimi renk secimi ve daha bircok degişik istekler....
FULL AKSESÜVAR adı altın zaten araba firmaları secenekler sunuyorlar.
Parası olan zengin genclerin kacı arabalarına, jeeplerine yazılar yazıyor yada renkli ışıklarla donatıyor.?
Hindistan da ayakkabı kullanılmıyor nüfüsta süper düşününbir ayakkabı giyerlerse ve ayakkabı firması olarak siz orda hazır olursanız servetler kazanırsınız ama birde tutmadıgını düşünün servetler bartırı veririsiniz.
Her kulaga hoş gelen teori pratikte olmuyor yani.

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us