31 May 2008

Miladını tamamlayan sektörler , yeni kar modelleri ve korsan satış


Bazı sektörlerde değişim o kadar hızlı yaşanıyor ve daha iyi ikameler yaratıyor ki kar edebilmeniz neredeyse imkansız hale geliyor. Örneğin , kitap sektörü…İnternet , televizyon o kadar hızlı bir gelişim gösterdi ki artık kitap ile bir yayınevi ya da yazar olarak kar edebilmeniz mümkün değil. Diğer bir örnek de sinema ve müzik sektörü… İnternet , televizyonun yaygınlaşmasıyla müzik sektörü de can çekişiyor , eskiden olduğu gibi kaset satarak kar edebilmeniz mümkün değil.

Bu sektörlerde bilinen anlayışları değiştirerek kar edebilmek ise halen mümkün. Forbes dergisi son sayısında Sex and City filminin ekonomisini inceliyor. Film 8 pazarlama firmasıyla çalışıyor ve birçok markayla anlaşma imzalıyor. Filmde bu markalardan sık sık söz ediliyor ve kullanılıyor.

Bizim sanatçılarımız ise son 2-3 yıldır televizyonlara çıkarak “ lütfen korsan almayın “ söylemiyle ilerlemeye çalışıyor. Bu söylem korsanı daha çok konuşulur kılıp , insanların bilinçaltında bir alternatif olarak belirmesine neden olacaktır. Büyük çoğunluk korsan’a yönelmiş intibası yaratarak böyle bir yönelmeye neden olacaktır.

Korsan ile nasıl mücadele edilir ?

Yıllardır sokaklarda korsan kitap satılır. Bununla mücadele için de çok klasik bir yöntem bulunmuştur. Birkaç tane sanatçı bul , bunlar reklamlarda tv karşısına çıkıp , emeğimizi sömürüyorlar, diyerek halka mesaj versin. Bu yöntem işledi mi ? Hayır… Ben olsam böyle klasik bir yöntemle mücadele etmek yerine , ben de korsan kitap basardım. Evet , yanlış duymadınız , ben de korsan kitap basardım. Bu kitapların bazı sayfalarını da eksik basar , bazı parağraflarını da doğru olmayan yerlerde basardım. Tüketici bu kitapları okumaya başladığında bu kötü deneyimi yaşar , bir daha korsan alırken kırk defa düşünür , yaşadığı bu kötü deneyimi de her tanıdığına da anlatırdı. Korsan , emin olun 4 ayda biterdi. Gelmek istediğim nokta; bildiğimiz doğrular , çözümler artık işlemiyor. Artık daha gerilla yöntemler düşünmeliyiz.

TwitterTakip

2 comments:

Anonymous said...

Merhabalar; çok özel bir konuya temas etmişsiniz tebrik ediyorum, fakat sizin fikrinizinde çok fazla etkili olacağını sanmıyorum. Bu ülkede insanlar aldığı peynir ekmekten kesip ay sonunu getirmeye çalışırken, korsanda 5 ytl olan kitaba 15 ytl vermez. Bunun yerine bence kitap üzerindeki vergiler kalksın. yayınlayanda daha az kar amacı güdsün. Yani yoksa siz isterseniz kelimeleri tersten yazın para olmayınca ben kendimi zorlar tersten okurum.

yanmaneee said...

supreme t shirt
yeezy boost 350
coach handbags
goyard
golden goose sneakers
balenciaga shoes
ferragamo belt
hermes handbags bag
air max 90
golden goose

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us