09 August 2008

Daha fazla disiplin suistimali önler mi ?


Yollara konulan radar araçlarının amacı hızı ve dolayısıyla kazaları engellemektir. Basit bir mantıkla daha fazla hızı cezalandırırsanız insanlar daha yavaş araba kullanır ve daha az kaza olur. Acaba ?

Daha yüksek gelir daha çok çalışmayı mı getirir ? Daha sıkı kontrol ve disiplin suistimali önler mi ?

İnsan psikolojisi söz konusu olduğunda doğrudan mantığın üzerine yorum yapmak gerekir. Psikoloji , ruhsal durum çoğu zaman aklın yolundan uzaklaşır.

Radar konulması kişinin kendi oto kontrolünü azaltır. Denetimi kendi bilincinden alarak dış bir etkene bağlar. Bu da araç sürüşünün daha sorumsuzca yapılmasına neden olur.

Radar kontrolü sürücü üzerinde baskı yaratır ve sürücü radar olmadığına emin olduğu noktalarda kendisini daha özgür hisseder ; bu noktaları bir fırsat olarak görür ve değerlendirmeye çalışır.

Radar kurallarının 30 km gibi mantıksız hız limitlerine düşmesi hızı meşrulaştırırken , kuralları anlamsızlaştırır. Kişi kuralların dışına çıkmak için somut bir bahane bulmuş olur.

Rüşvet gibi olayları önleyemediğiniz için sürücüler arasında dayanışma doğar. Sürücüler radar’a karşı birbirlerini uyarırlar ve kurallar bir karşıtlık , mücadele edilmesi gereken bir unsurmuş gibi algılanır.

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us