15 March 2009

Yalan korkulacak bir şey midir ,bir strateji midir ?

Son araştırmalara göre hayvanların da yalana başvurdukları ispatlanmış.

Ayrıca sağ beyin , sol beyine de yalan söyleyebiliyor , insan çoğu zaman bunun farkında olmuyormuş.

Yalana yönelik kültürümüzde haksız ve önyargılı bir yaklaşımın olduğunu düşünüyorum.

Yalan bir strateji olabilir. Her stratejinin içerisinde yanıltma , rakibin gözünden kaçırma gibi unsurlar vardır.

Her yalanı yönetmeyi bilmeyen insanın zamanla mutluluğundan ve başarısından feragat etmesi gerektiğini gözlemleyebilirsiniz.

Yalanı lanetlemek , korkmak ya da bulaşmamak yerine kullanmayı öğrenmek ; varolma savaşında daha mantıklıdır. Hayvanlar da zaten yalana bu varolma savaşında ayakta kalmak için başvuruyorlar.

Yalana bulaşmayan ve yalana maruz kalmayan insan yoktur. Yalana maruz kalma ile yalanı tanıma arasında ise ters orantı vardır.

Yalancılar zamanla doğru insanların gösterdikleri tepkileri taklit ederler. Bunu ancak yalanı tanıyan bir kişi ayırt edebilir , yalanı tanımayan doğru bir insan olmak gerçekten de korkulacak bir durum.

Yalan konusunda gelişmemiş toplumların tavrı ; yalanın günah olduğu , asla söylenmemesi gerektiğidir.

Gelişmiş ülkelerin tavrı ; daha müsamahalıdır , bazı durumlarda başvurulabilir , iyi amaçları olabilir ve kapalı toplumlar kadar korku beslenmez.

Yalan konusunda bu iki tip toplum arasında araştırma yapsanız ; korkan toplumun daha çok yalan barındırdığını görebilirsiniz.

Türkiye ile Amerika’yı ele alalım. Türkiye değerlerinde yalana karşı konulmuş net bir tavır vardır. Amerika ise maddiyatçılığın kol gezdiği kapitalist bir toplum olarak bilinir. Türkiye’yi güncel hayatı bir kenara bırakırsak ; Tarihini değerlendirin ; baştan aşağı yalandır, bazı kişi ve değerleri yükseltmek , Osmanlı mirasına rest çekmek için kurgulanmış bir tarihi vardır. Değerlerine bakarsanız kendi içinde birçok çelişki barındırır. Almanya ve Amerika tarihini incelerseniz kendi ırkçılıklarıyla , sömürgeleriyle hesaplaşmış , daha yalansız bir tarihleri vardır.

Bir Türkiye düşünün ; kendi azınlıkları ile problemli , kendi dinini farklı yaşamak isteyenlerle problemli , komşularıyla problemli… Bu kadar problemin kaynağını merak ediyor musunuz ; Halkın çok doğru olması…

TwitterTakip

2 comments:

Anonymous said...

ellerınıze saglık bol bır konu arıyordum


www.1sevda.net

donmezh said...

Tarih ile ilgili görüşleriniz mükemmel çok doğru bir yaklaşım doğru bir yorum ...

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us