07 January 2007

Dünya daha hızlı dönüyor artık

Eğer , başarı, limitlerini yeniden çizmeseydi hergün , bizler, başarılı olmak için bulduğumuz geleneksel yolları tekrar ederek, bir kısır döngü içerisinde kaybolacaktık.Başarının ömrü daha kısa artık. Bir başarının arkasından bir yenisine imza atma ve bunu koruyabilme devrinde yaşıyoruz bu yeni dönemde . Ve dünyanın kendini yenilemesi hızlandıkça, bu süre de kısalıyor her geçen gün. Dünya artık daha hızlı dönüyor.

Erkin Koray’ın eskimeyen şarkılarından bir tanesini dinlerken aklımdan geçti, bu düşünceler. Erkin Koray’ın şarkıları, gerçekten de yıllar boyunca hafızalardan silinmeyecek derecede kaliteli şarkılar olduğu için mi bugünlere gelebildi , yoksa Dünya 10 yıl önce daha yavaş mı dönüyordu ? Bu şarkılar , acaba bu yavaşlık içerisinde mi başarısını bu kadar uzun koruyabilip , hafızamıza bu derece işleyebildi? Bugünlerde hergün neredeyse onlarca yeni şarkı piyasaya çıkıyor ve içlerinde gerçekten de Erkin Koray şarkıları kadar kaliteli müzikler var. Fakat biz bu şarkıları bu kalitesine rağmen 1 yıl sonra bile hatırlamayacağız.

Erkin Koray gerçekten de efsane miydi , yoksa zamanın işleyiş hızına bağlı olarak daha yavaş mı öğütüldü ? Başarı ,içinde yaşadığı zaman diliminin öğeleriyle birleştiğinde mi anlam kazanıp yeşeriyor , yoksa zamandan bağımsız mıdır ? Erkin Koray bugün , bu şarkılarla piyasaya çıksa aynı başarıyı yakalayıp , onlarca yıl sonra hala söylenir miydi ? Yoksa Dünyanın dönüş hızı gerçekten de başdöndürücü hızda ve tek bir şarkı bugün için efsane olmaya , başarılı sayılmaya yetmiyor mu ? Sizin kaç şarkınız var ? Başarılı olmak için, her kapıyı çalıp bu tek şarkızınızı söyleyerek kahraman olmayı mı bekliyorsunuz , yoksa şarkınızı hergün yeniliyor musunuz ?

TwitterTakip

2 comments:

Anonymous said...

bence Erkin Koray zamandab bağımsız büyük bir üstat ,

o zaman diliminin dinamizm ve rekabet eksikliği içerisinde bu yaratıcılığı sergilemek de bir başarı bence

Anonymous said...

ürünlerin, burada erkin koray'ın şarkıları, tüketilme hızı ve süreci ne kadar yavaşsa ömürleri de o kadar uzun olur.

erkin koray'ın şarkılarını hangi sıklıkta dinlediğinizi bir düşünün. Bu sıklık, kenan doğulu'yu ya da gülşen'i dinleme sıklığında değildir hiç bir zaman. erkin koray'ı büyük bir olasılıkla çok nadir dinliyoruz. dolayısıyla tüketme/bıkma sürecimiz de daha uzun oluyor.

ama bu gerçeklik, erkin baba'nın parçalarının bu saydığım isimler ve benzerlerinin yaptığı müzikten bin kat daha iyi olduğu gerçeğini de değiştirmiyor.

haydar guran

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us