26 June 2008

Semboller



Bosna savaşında yüzbinlerce insan ölmüştü. Gerçi buna bir savaş da demek mümkün değil. Dünya’dan yardımın bu kadar geç gelmesinin nedeni Bosnalıların Dünyayla iletişimlerinin kesilmesiydi. Orada neler olduğunun görüntüleri haftalar sonrasında ulaşabildi.

Savaş sırasında Dünya kamuoyunun ilgisini bu savaşa çeken Mostar köprüsü oldu. Mostar köprüsü yıkıldığında vahşetin adı , şiddetin ölçüsüzlüğünün adı konulmuştu ; şiddet Mostar ile simgeleşmiş , hatırlanır olmuştu.

Olaylar gelip geçtikten sonra insanlar sizi , bir markayı , bir şirketi simgelerle hatırlar , hafızalarında bu şekilde tutarlar. Satış yapılması çok zor kimsenin satış yapamadığı simge bir müşteriyi portföyünüze kattığınızda bununla konuşulur olup , bununla hatırlanırsınız. Kendinizi anlatırken başvurabileceğiniz somut bir simgedir. Birçok cümlenin ve anlatımın arasına serpiştirdiğinizde ikna etme şansınız çok yükselir.

Bazen hayat savaşının aslında bir simgeler savaşı olduğunu düşünüyorum. Önünüzde uzun bir yol var ve herkesi bu yolda ilerliyor. Bir atari oyunu gibi… Bu yolda daha çok simgeleri ele geçirenler oyunu kazanıp daha çok hafızlarda kalmayı , adından söz ettirebilmeyi başarıyor.

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us