20 June 2008

Yönetmek ve müdahale


Türkiye – Hırvatistan maçı zaferle bitti. Bu maçta dikkatimi çeken, Fatih terimin abartılı hareketleriydi. Önceki dönemlerde Fatih Terim’in hareketlerinin dikkat çekici olması kameraların daha fazla Terim’e yönelmesine yol açmıştı. Objektifin kendisine yönelmesiyle hareketlerinde bilinçli bir abartının oluştuğunu düşünüyorum. Hırvatistan teknik direktörü gayet soğukkanlı biçimde maçı izledi , maç sırasında oyuncularına müdahale etmedi ve sevinçleri - kızgınlıkları son derece doğaldı. Terim ise sık sık sahadaki oyuncularına talimatlar veriyor , yönlendirmeye çalışıyordu. Oyunun içerisindeyken oyuncuya müdahale etmek “ acaba yanlış mı yapıyorum “ soru işaretlerinin ve kuşkusunun doğmasına neden olur , kararsızlığa sevk eder. Maç başladıktan sonra yapılabilecek doğru bir müdahale yoktur. Bu iş hayatı için de futbol için de geçerlidir. Maç başladıktan sonra yapabileceğiniz en mantıklı şey oyuncunuz bir yanlış yaptığında o yanlışı desteklemektir.

Her şeye müdahele eden yöneticiler ve koçlar çocuğun büyümesine izin vermeyen ebebeyn gibidir.

Maçtan sonra spiker şöyle bir anons yaptı : Lütfen silahlara sarılmayın…

Daha önce de söylemiştim ; kapkaç olaylarının bu kadar sık gündemi meşgul etmesi bu olayların daha da artmasına neden olacaktır. Silahla kutlama haberlerinin daha çok medyada yer alması ve uyarılar silah kullanan sayısının artmasına neden olacaktır. Nitekim , bu gece silah kullanma oranının daha da arttığını gözlemledim. Uyarı sizin için bir ikaz anlamı taşıyabilir ama kitle için bir modellemeye dönüşme ihtimali yüksektir.

Şöyle bir deney yapalım : 1 ay boyunca gazetelerde bar çıkışı sarhoş turist kızlara saldırı oluyor , şeklinde haber yapın. 2 ay sonra da bu tür olaylarını artış hızını inceleyin. Sonuç şaşırtıcı olacaktır.

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us