28 June 2008

Siyasette aktörler ve müdahale


Ordu laik ve rasyonel bir halk yaratmaya çalışıyor ama ne zaman müdahale etse toplum tersi bir reaksiyon veriyor.

Düzensizliğin olduğu yerde boşluklar her zaman radikaller tarafından doldurulur. Ordu bütün müdahalelerinde sistemi tıkayarak radikal grupların topluma sızmasına zemin hazırlıyor.

Gazetelerin ordu ile ilgili haberlerin altında yer alan yorum kısımlarını inceliyorum. Önceden genellikle orduyu savunan yorumlar yer alırken , şimdi eleştiren yazılar da bulmanız mümkün. Ordu son 6 aydır siyasi bir aktör gibi her olaya müdahil olarak kaybedeceği kesin olan bir oyunun tarafı haline geliyor.

Orduları güçlü kılan tarihtir , her ordunun kendi toplumunda kahraman bir hikayesi vardır. Tarih hikaye edilerek ordu ve millet bir anlamda tanımlanır. Orduları zayıf kulan ise bugündür. Ne kadar bu güne bulaşır , bir taraf haline gelirlerse güçlerini o derece yitirirler. Hatta güçlerini aldıkları tarihsel hikayeleri deşifre edilmeye başlanır. Bundan sonraki dönemlerde birçok tarihsel deşifreye şahit olacağız ki Dağlıca baskınındaki ayrıntıların deşifre edilmesi , yorumlanması ile bu süreç başlamıştır. Ordu kazanamayacağı bir oyunun içerisine doğru kendisini mantıksızca sürüklüyor.

TwitterTakip

1 comment:

Anonymous said...

And also we ensure that when we enter in this specific blog site we see to it that the topic was cool to discuss and not a boring one.

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us