2011 ekonomisi için bazı öngörüler...
2011 ekonomisi nasıl geçecek ? Her halükarda 2010 yılına göre %10 - %30' luk bir canlanma perakende sektöründe bekleyebiliriz. Ancak, çok önemli riskler de var , gelin bunlara hep beraber bakalım…
Osmanlı imparatorluğu çökmeye başladığında ilk bağımsızlık ilan eden devletlerin başında geliyor Yunanistan…Osmanlı tecrübemizden biliyoruz ki, Yunanistan fırsatları iyi değerlendiren, şanslı bir ülke. Yunanistan ekonomisiyle , aldığı kredi desteği ile bütün limitleri tüketti. Yunanistan’ın kurtarılması özellikle Almanya’da büyük tepki yarattı. Kriz döneminde Avrupa ülkeleri “ too big to fail “ yani batmak için çok büyük tabirini kullanıyorlardı, bu büyüklükte bir ülkenin batmasının, diğerleri için de bir tehdit olarak görüyorlardı, bugün için bu anlayış yavaş yavaş kalkıyor. Bugün için “ too big to fail “ görüşü yerine , Anadolu’nun bir deyimi yerleşiyor “ her koyun kendi bacağından asılır”
2010’da hükümetler ekonomiyi canlandırmak için piyasaya bol bol sıcak para sundular , ancak 2011 yılında bu para sunumu azalacaktır, zira bu noktadan sonra enflasyonu arttırabilir. Dikkat ederseniz son dönemlerde emtia fiyatları arttı, altın, bakır ve pamuk rekor kırdı.
Bundan sonraki dönemde düşük kar, düşük büyüme bütün firmaların kaçınılmaz bir gerçeği olacak. Eğer, bu yeni bir denge ise risk de buna göre yeniden tanımlanacaktır. Bazı sektörlerden hızlı çıkışlar, bazı sektörlere hızlı girişler olacaktır. Nasıl ki, çoğu büyük firma daha az riskli olduğu için perakende sektörüne yöneldiyse, riskin az olduğu sektörlerde bu tür yığılmalar olacaktır. Banvit ve koç kırmızı et sektöründen nasıl ki hızlı biçimde çekildiyse bu tür çekilmeler , oyuncu değişiklikleri 2011 yılınca çok fazla olacaktır.
Avrupa’da işsizlik oranları %20 oranlarına ulaşan ülkeler var. Bu tür durumlarda milliyetçi hükümetler hemen ithalat vergilerini arttıralım, korumacı politika izleyelim, işsizimize iş sağlayalım “ nutukları atmaya başlarlar, demokrasi ise bu tür popülist politikalara prim veren bir sistem. 2011 yılında korumacı politikalar devreye girebilir, bu da küresel ekonomiyi ve ihracat dengelerini bozabilir. Hükümet yeni bir kararla kumaş ithalatına %30-%40 oranında vergi koydu.
ABD ‘de büyüme hızını arttıramazsa mecburen para basacaktır, bu da enflasyonu arıttıracaktır. Türkiye bu dönemde enflasyonu kontrol edebilir mi ? Merkez Bankası çok çaba sarfediyor ama 2011 döneminde enflasyon 2-3 puan artacaktır.
No comments:
Post a Comment