15 January 2011

Türk Halkı neden klasik müzik sevmez ? Uyuşturucu kullanma uyarıları ne kadar etkili ?

Uyuşturucu ile mücadele eden dernekler bunu son derece başarısız bir pazarlama ile yapıyorlar. Uyarılar genellikle tv’lerde son derece ciddi , mantıklı uyarı cümleleriyle yapılıyor. Adeta bir ebebeynin, çocuğunu uyarır gibi ; sakın yapma, zararlı bu…

Bu tür uyarılar önlemez aksine arttırır. Otoriteye başkaldırmak, sınırların dışına çıkmak isteyen genç genellikle ilk olarak bu genel doğruların, uyarıların aksini yapmaya yönelir. dikkat çekmek için herkesin aklında olan, gündemde olan bir eylemi seçecektir.

Uyuşturucu kullanmayın uyarıları yapanlar bu geleneksel yaklaşımlarıyla adeta şunu diyorlar ; bir gün bunalır, isyan etmek istersen uyuşturucuyu deneyebilirsin…

Bazen mesajları verirken kendi algımız ve mantığımız ile düşünürüz. Oysa önemli olan karşıdaki hedef kitlenin algısı, yaşam koşullarıdır.

Anlattığınız cümle karşıdakinin yaşam koşullarına , algısına çarptığında aksi bir anlama ya da reaksiyona yol açabilir.

Türk halkının çoğu klasik müzikten nefret eder. Bunun nedeni ; TRT 1' in Pazar konserleri adında , özel kanalların olmadığı dönemde halka zorla klasik müzik dinletmesidir.

Halka zorla dinlettirildiği için halk, klasik müzik ile yaşadığı deneyimi hatırlayıp, kendisi için bir doğru ve yargı haline getirmiştir.Bundan sonra bu halka klasik müzik sevdiremezsiniz.

Gençler topluma isyan etme , otoriteye karşı gelme duyguları kabardığında ilk başvuracakları araç ; alkol ve sigaradır… bunun nedeni ise bu ebebeyn uyarılarıdır.

Sigara firmaları için reklam yasak ama şöyle bir uygulama yapabilirler ; trt1 ‘in sunucularının ses tonunda, tv’lerde “ gençler sakın sigara içmeyin” dese, olayı bitirirler…pazarlama açısından tarihe geçecek bir başarı olur.

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us