01 January 2011

Banka Kredileri Artıyor ama bu krediler nereye gidiyor ?

Henry Ford’un bir zamanlar bir hayali vardı. Alt düzey gelire sahip olanlar dahi otomobil sahibi olacaktı. Ford bunun için yeni bir üretim modeli geliştirdi, bu modelde araçtaki her şey rengine kadar sabitti ve maliyetler bu şekilde minimuma iniyordu. Herkesin otomobil alabileceği fiyata araç üretebildiğinde tüketim artacak bu da istihdamı arttıracaktı.

Günümüzde 1500 tl geliri olan bir kişi dahi otomobil alabilecek hale geldi.Ancak , bu durumu Henry Ford’un üretim modeli değil, banka kredileri sağlıyor.

Herkes otomobil alabiliyor , üretim artıyor ve buna bağlı olarak istihdam artıyor…

Bizim bankalar bir ev için bir de araba için kredi vermeye bayılır. Çünkü, bir risk olduğunda ev de araba da yerinde duruyordur.

Ekonominin büyümesi için tüketicinin üzerine düşen tüketmek ; burada bir sıkıntı yok, halkımız fazlasıyla tüketiyor… bankaların üzerine düşen kredi vermek , burası da iyi işliyor…devletin görevi ise üretimi yönlendirmek ve teşvik etmek ; işte burada sıkıntı var… devlet doğru sektörlere teşvik ve yönlendirmek yapmadığında halkın tüketici ve banka kredileri ithalat odaklı bir büyümeyi getiriyor, bu da cari açığı büyütüyor. Şu anki ekonomide en zayıf halka nedir ; cari açık…

En son okuduğum habere göre zenginliğin yeni sembolü ada satın almakmış. Memleketin zengini ada satın alıyor, devlet ise zenginini ve iş adamını seçiyor, kayırıyor. En son ihaleye çıkan İzmit otoyolu için devlet iş adamını seçti, başbakan açılış sırasında biraz daha indirim yap , dedi ve iş adamı da yaptı. Madem daha fazla indirim imkanı var idi, daha önce neden yapılmadı, diye sorarlar adama. Bu iş adamı hükümet döneminde daha birçok proje yapar, zengin olur, bu hükümet gidince ne yapar ; gider ada satın alır…çünkü , diğer hükümetin de kendisine yakın iş adamları olduğunu bilir , üretime yönelmez.

Bir hükümetin , bir firmanın sadece ne kadar üretim yaptığına değil, bunu ne biçimde yaptığına ve ne kadar sürdürülebilir bir altyapı bıraktığına bakın.

Türkiye büyüyor ama cari açığını arttırarak büyüyor.

Banka kredilerinin araç ve ev noktasında sınırlı kalması kredilerin yatırıma dönüşmediğinin, bankaların halen piyasayı riskli gördüğünün kanıtı.

TwitterTakip

No comments:

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us