11 January 2011

Mahalle Pazarlarının ömrü...Alışveriş merkezlerine karşı mahalle pazarları yaşayabilir mi, pazarcı esnafına verilen diksiyon eğitimi ne kazandırır, ne kaybettirir ?

Yenimahalle belediyesi pazarcı esnafına diksiyon ve hitabet kursu vermiş.

Pazarcıları zabıtalarla yok edemediler ama bu sefer yok edebilirler :)

Pazarcılar bundan sonra müşterilerine "abla" değil , "hanımefendi" diye sesleneceklermiş. Müşteriyle konuşma, hitabet ve diksiyonlarını düzelteceklermiş.

Pazarcılık uzun vadede devam ettirilebilir mi ?

Hayır, eninde sonunda bu ticaret modeli kaybolacaktır.

Pazarcılığın mantığı ; vergi, mülk, elektrik gibi sabit masrafları olmayan esnafın halka bu masraflardan arınmış ucuz ürün sunmasıdır.

Büyük marketlerin çoğalması pazarcıların bu avantajını ortadan kaldırıyor. Büyük marketlerin masrafları var ancak sirkülasyon hızlı olduğu için birim ürün başına düşen maliyet minimum düzeye iniyor.

Fiyat avantajının ortadan kalkmasıyla birlikte tüketicide sağlıklı olması, üretildiği yer gibi yeni beklentiler ve bilinç seviyesi oluştu, pazarın bu beklentiyi karşılayamaması talebi giderek azaltacaktır.

Mekanın uygunluğu, fiziki koşulları, sosyal iletişime fırsat vermesi, diğer ihtiyaçları da birarada sunması itibariyle alışveriş merkezleri zamanla pazar mantığını öldürecek, yaşama şansı tanımayacaktır.

Şimdiki durumda belediye pazarcılara hitabet kursu veriyor.

Bu kurs talebi arttırmaz, azaltır.

Belediye gerçekten de bu esnafın işine yarayacak bir uygulama yapmak istiyorsa bunu fiziki koşulları düzeltme olarak yansıtsa çok daha mantıklı olurdu.

Diğer dezavantajları çıktığımızda pazarın tercih nedenlerinden birisi pazar alışkanlığının insanların zihninde halen canlı olması ve alışkanlık gibi unsurlar bulunuyor. Bu samimiyet ortamını ortadan kaldıracak mesafeli bir hitabet pazarı sakinleştirerek, sıcak, samimi ortamını soğutacaktır. Belediye bu mesafeli üslubu ve davranışı yerleştirerek aslında pazarcı esnafına iyilik değil, kötülük yapıyor.

TwitterTakip

2 comments:

Can said...

Hocam guzel soyluyorsunuz lakin pazardan da alisveris yapan biri olarak, sunu da goz onune almanizi isterim; pazardaki urunlerin fiyati sabah oglen ve aksam aybi olmaz.Ozellikle meyve-sebze de deposu olmadigindan malini bitirip baska yere tasimak istemeyen daha da onemlisi hizli para dongusune ihtiyaci olan pazarci saatler ilerledikce fiyatlari dusurur. Kalan urunlerin kalitesi de dusuk olabilir ama bu ozelligiyle Pazar Yerleri her kesimden insanin ugrak ve alisveris yeri olurlar.

Ayrica belki bilirsiniz İzmir de meshur Bostanli Pazari vardir. Sosyete pazari da derler. Buyuk Avm ler her yani kaplayacak olsa da kucuk ve girisimci esnafin burada hep stand actigini goruyorum. Neden cunku gunluk kirasi yerine gore 100 - 500 arasinda degisen bi yere bir hafta stand acan haftaya acmayabiliyor. Bu da avm lerde saticilari olduren yillik kira sozlesmelerine karsi bie avantaj.

Benim gorusum ilerleyen zamanlarda sayisi bu kadar artan avm lerin yerini yavas yavas fiyatta hem tuketici hem de satici icin esnek olan pazar yerlerine birakacagi :)

Bu arada belirteyim zevkle.okuyoruz blogunuzu.

yanmaneee said...

nike air max
balenciaga shoes
yeezy boost 350 v2
supreme outlet
timberland boots
adidas nmd r1
jordan shoes
coach outlet
off white shoes
birkin bag

free web site hit counters

Image Hosted by ImageShack.us
 
Image Hosted by ImageShack.us